3 Mart 2016 Perşembe

NE OLACAK BU ÖFKEMİZ ?


"Öfke elimizde tuttuğumuz kızgın bir taş gibidir ve birçok kere muhatabını bekler. Onu taşıdığımız sürece ancak kendimize zarar veririz" demiş Japon atasözü. Öfkesine kul olmuş, yöneteni öfkesi olanlardan olmayalım. Böyle kişilerden da itina ile uzak duralım. Hakimiyetsiz insanlarda durumu farkettiğiniz an eğer mümkünse hemen uzaklaşın, ben artık öyleyim, hiç takmıyorum. Ancak ne mümkün bu bazen pek de elimizde olmuyor.



Farkında mısınız, son yıllarda ne kadar sinirli ve patlamaya hazır el bombası kıvamındayız birçoğumuz? Çok kereler şahit olmuşumdur erkeğin telefonda veya karşılıklı, hiç duymadığım küfürler ve tahayyül bile edilemeyecek kelimeleri savurmasına. İlk duyduğumda kimyam değişmiş, bir kendime çekilmiştim şaşkınlıktan. Türkçede, Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde bu kelimeler ne zamandır mevcuttu? Mevzuyu bilemem tabi ancak ne olsa da kim böyle ağır sözleri hakeder ki? Etten, kemikteniz altı üstü. Eskiden böyle şeyler işitmez pek de şahit olmazdık diye düşünüyorum. Yani özetle biz böyle ne hale geldik? Apartmanın karanlık köşesinde, genç delikanlının kız arkadaşının yüzüne yumrukları indirmesi veya caddede kadın dövme olayına tanık olmuşluğum vardır. Döven zaten hasta ancak karşı taraf bunu niye kabullenir ki? Diyelim ki bir şekilde insanlar depresyonda. Kadınlar bu hassas dönemleri hüzün, üzüntü veya içe kapanık şekilde yaşar, erkekler de bu durum öfke, kendine güvende azalma, aşırı sinirlilik veya sinir patlamaları şeklinde.




Erkeklerin daha saldırgan olmalarının nedeni, beyinlerindeki öfkeyi kontrol eden "amygdala" denilen bölgenin daha küçük olmasıymış. Gülsek mi ağlasak mı? Tüm problem bu küçük ve basit şey miymiş? Bu yüzden de duygu kontrolünde daha hızlıca "kısa devre" yapıyorlarmış. Şimdi anlaşıldı, bizler üst üste konuşunca onun için pek anlayamıyorsunuz, bir mantıklı cevaplar yetiştiremiyorsunuz. Hay Allah! Amygdala, duyguları ve saldırganlıktan cinselliğe çok çeşitli dürtüleri, duyguları kontrol eden başlıca beyin merkezlerinden birisiymiş. Dünyanın neden bu hale geldiğinin cevabı bulundu kanımca. Yüzyıllardır milletleri birbirine düşürdünüz, savaşlar çıkardınız, tabiatı tahrip ettiniz, zengin kaynaklara sahip ülkeleri sömürdünüz hala tam gaz devam ediyorsunuz. Öfke ve şiddet eğilimi bitmedi, artarak devam ediyor. Dünyanın en eski kıtası Afrika bile bugün tüm yeraltı ve yerüstü zenginlikleri talan edilen ve halkı hayatta kalmaya yetecek kadar beslenebilen büyük bir fakirlik içinde. Hadi yine iyisiniz bütün suç siz değil beyninizdeki "Amygdala" imiş.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder