23 Temmuz 2015 Perşembe

Başarılı Kadın Hikayeleri



                                               GABRİELLE BONHEUR CHANEL
               ( Yetimhaneden, Fransız Sosyetesinin Zirvesine Uzanan Öyküsü )

      1983'de Batı Fransa - Saumur' da temizlikçi bir kadın ile hayatını pazarlarda seyyar satıcı olarak sürdüren bir babanın ikinci çocuğu olarak dünyaya gelir. Anne öldüğünde geride beş çocuk kalmış, Gabrielle ve kızkardeşi Katolik Manastırına eğitime gönderilmiştir. Sıkı disiplin hayatına daha fazla dayanamayıp, kardeşlerini de yanına alarak Aubazine'de altı yıl boyunca kalacak ve dikiş dikmeyi öğrenip, Fransız Subaylarının kıyafetlerini diken bir terzide işe başlayacaktır. Oraya gelen Etienne Balsan isimli Fransız Subayı ile tanışır ve onu sosyeteye giriş bileti olarak seçer. Bu soylu Baronun çiftliğinde tüm gün parti ve içki eşliğinde bir yaşam tarzı kaçınılmaz olacaktır ve o hep aşağılanarak ve küçümsenerek ayrık otu gibi yaşayacaktır.  Üç yıl süren bu ortamda o döneme hakim olan şatafatı, gösterişi elinin tersiyle iter. Kadınların tüylü, pullu, devasa şapkalarıyla, korseleriyle, kabarık etekleri, fırfırlı, dantelli, şatafatlı kıyafetleriyle dalga geçmiştir hep. Çiftlikde Baronun elbiselerini kesip, biçerek kendine kıyafetler hazırlar. Kadınların alaylarına maruz kalsa da tarzından ödün vermez ve 'sadeliğin zerafeti'nden vazgeçmez. İkinci aşkı aristokrat Boy Chapel ile tanıştığında beraber Paris'e gelirler ve Chanel ilk dükkanını açar. İlk şapka tasarlar ve kısa sürede 'yirmi bir' tane şapka düķkanı olacaktır. 1925 yılına gelindiğinde Coco, tasarımları herkesçe beğenilen bir modacı olmuştur. 1919' dan sonra, parfüm ve kozmetik işine girmiş  ' Chanel No: 5 ' zamanla dünyanın en ünlü parfümü haline gelmiştir.
        1939' da 2. Dünya Savaşı çıkınca tüm mağazalarını kapattı ve evinde haute couture  giysiler dikerek o dönemi tamamladı. 1954' de moda dünyasına geri döndü, sadık İngiliz ve Amerikan müşterileri sayesinde eski ününe kavuştu. 1971 ' de hayata gözlerini yumdu.
         Unutulmayan sözleri ; 'Moda geçer stil kalır.'  'Şıklık yeni bir elbise almak değil bir ayrıcalıktır.'   'Bir kadının en çıplak hali, en iyi giyindiği halidir.'   'Stil kim olduğunuzu bilmek ve kimseyi takmamaktır.'
         Chanel sadece dünya kadınlarını değil Türk askerlerini de giydirdi. 1930' lu yıllarda Atatürk, Türk Silahlı Kuvvetleri' nin üniformalarını Coco Chanel 'e tasarlattı.
         Time :  'Yüzyılın En Önemli 100 Kişisi' listesinde adı  geçen tek moda tasarımcısıdır.
         Erkek egemen bir toplumda feminist kişiliği, onu sürüden ayıran tarzı ve ince zevki, bir imparatorluk kurmasını sağlayacak becerisiyle çok özel bir kadındır o.
         2004 yılından beri, baş desinatörlüğü 'Karl  Lagerfeld' tarafından yapılan Chanel, dünya üzerinde 200' den fazla yerde hizmet veren dev bir moda imparatorluğudur.



1 yorum:

  1. Tebrikler; harikasın. Başarılarını diliyorum canım.
    Zirve seni bekliyor:)

    YanıtlaSil