26 Ocak 2016 Salı

"ALLIK" DOSYASINI ARTIK BU YAZIYLA KAPATIYORUM


"Schindler' in Listesi"  filmini izleyenler bilir, esir kampındaki kadınlar yüzleri kireç gibi beyaz ve sağlıksız göründüğünden fırınlara atılıp yakılmamak için iğneyle parmaklarını delip, kanı yanaklarına sürdükleri sahneyi. Niye bu uç örneği seçtim, cevabı devamında satır aralarında. Allık nasıl sürülür, püf noktaları neler, hangi tonlar kime yakışır, doğru fırça seçimi nasıl olur?  Renk renk ve çeşitli tonlarda geniş bir yelpazeye yayılan allıklar, renkleri kadar sürülme teknikleriyle de önem kazanıyor. Allık hem yüzün geneline renk ve canlılık veren; hem de elmacık kemiklerini vurgulayarak, yüze, yerine göre daha ince ve karakterli bir ifade veren bir makyaj enstrümanıdır. Her yüz şekline göre bir allık sürme biçimi vardır. Allık sürmeyi seviyorsanız, cilt renginizi ve yüz tipinizi çok iyi tanımalısınız. Renkler, şeftali, pembe, terracotta, bronz, toprak, natürel, kahve ve bunların ara tonları olabilir.
Allığı sürme tekniğimizi belirleyen etken, yüz şeklimiz. Doğru renk tonlarında, uygun bir fırçayla ve en uygun teknikle tatbik edilmiş allıklar, yüzünüzde çok etkili bir sonuç yaratacaktır. Burada amaç illa renkli kozmetik kullanmış olmak değil de, daha sağlıklı görünen ve fresh bir ifade kazanmaktır. Zaten hiçbir şey yapamamışsak yüzümüze ya da vaktimiz olmamışsa bundan daha sihirli, etkili ve basit bir uygulama da yoktur.



Allığı sürerken gülümsememiz ve oluşan tepeciklere allığımızı uygulamamız söylense de, bu teknik daha çok kalp formlu ve şakakları belirgin ve küçük yüzlere yakışan bir uygulama. Eğer yüzümüz köşeli, yuvarlak ve geniş hatlara sahipse, allık fırçamızın, elmacık kemiklerinin biraz daha alt sınırından geçmesi gerekir. 
Yuvarlak yüz : Yanaklar ve genel olarak yüzün geniş olduğu bu tipte, fırçayı V çizecek şekilde uygulamalısınız. Bu şekilde yüzünüz daha uzun görünecektir.
Kare yüz : Kare çenenin etkisini yumuşatmak için, gözlerinizin merkezini bulun, elmacık kemiklerinizle nerede birleştiğine bakın ve allığı oraya uygulayın, daha sonra şakaklarınız yayın. Alın ve çenenize de yumuşak geçişler halinde az bir miktar allık uygulayın. Bu uygulama ile yüzünüzün kareliğini yumuşatmış olacaksınız.


Dikdörtgen yüz : Alın da en az çene çizgisi kadar geniştir. Elmacık kemiklerinize belirgin şekilde uygulayacağımız allığın, burun ucundan daha aşağı sınıra taşmamasına dikkat edelim.


Oval yüz : En ideal yüz tipidir. Alın, çeneye göre daha geniştir. Elmacık kemikleri daha belirgin ve çene yapısı yumuşak hatlıdır. Bu yüz tipinde allığınızı, en çok göze çarpan kısma yani elmacık kemiklerine ve şakaklara uygulayın. Böylece, elmacık kemiklerinizi daha da çok vurgulamış olacaksınız.


Üçgen yüz : Bu yüz tipinde geniş bir alın yapısı ve dar bir çene kontürü vardır. Elmacık kemikleri ise hayli belirgindir. Fırçayı elmacık kemiklerinizden şakaklara doğru V şeklinde uygulayın. Kaş altından yüzün merkezine doğru da az miktarda allık uygulayın.

Yağlı cilt yapısına sahip olanlar için en iyi allık türü toz allıklardır. Kuru cilt yapısına sahip olanlar için de en iyisi krem yapıda olanlardır. Normal ciltler ise her iki formdaki allıkları da tercih edebilirler.

CİLT TONUNA GÖRE DOĞRU ALLIK RENGİ

AÇIK TEN: Doğru miktarda uygulanma koşuluyla her renk allık açık tende kendini gösterebilir. Ancak bazı püf noktaları bilmekte fayda var. Açık tenliler için şeftali, açık-toz pembe ve açık mercan renkleri en güzel tonlardır.

BUĞDAY TEN: Yukarda bahsettiğimiz şeftali ve pembe renklerinin daha koyu tonları buğday renkli teninize kolayca uyum sağlayarak güzelliğinizi doğru bir şekilde ön plana çıkaracaktır. Buğday tenler bronzlaştığı zaman gül kurusu rengine yakın koyu pembeler ciltlerinde daha hoş durabilir.

ESMER TEN: Turuncu (bildiğimiz portakal turuncusu) ve toprak tonları esmer tene en yakışan ve en doğal görünüm katan tonlardır. Koyu kırmızı ve koyu leylak tonlar, terracotta adı ile geçen kırmızımsı kahve tonları da esmer tene sahip olanlar tarafından tercih edilebilir.

Temel Allık Fırçasında en ideali sürerken açılı kullanım açısından resimdeki gibi olanı. Yani ben bu modeli kullanıyorum. Gratis, Watsons, Rossman, Avon hatta büyük pazarlarda dahi çok kaliteli bu fırçalardan bulma imkanınız var. Ve mutlaka hani hep alışılagelen içten dışa değil, dıştan içe doğru uygulanmalıdır. Eğimli fırçamız ile allık doğal yayılacağı için makyajda da bir bütünlük sağlayacaktır.


2 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. Artık allıkla ilgili bayağı karaladık birşeyler.

    YanıtlaSil