7 Aralık 2015 Pazartesi

"MAD MEN" DİZİSİ


Sene 1960' lar, şehir Amerika' da New York, konu ise o yıllar altın çağını yaşayan reklamcılık sektörünün zeki reklamcıları. Öyle çok büyük hikayeler yok ancak küçük hikayelerin detayları diziyi sırtlamakta. Her kahramanın içinde inanılmaz fırtınalar kopar. Oya gibi işlenmiş çok incelikli ve derinlikli bir senaryo. Ve sanat yönetmenliğine şapka çıkarılması gerekenlerden.

2007 yılında ilk sezonu gösterilen bu drama dizisinin yaratıcısı ve yönetmeni Matthew Weiner. Dizi "Sterling Cooper" adlı kurgusal bir reklam şirketinde geçer. Başroldeki üst düzey şirket yöneticisi Don Draper ( Jon Hamm) ve etrafındaki insanlar konu edilmektedir. Altın Küre ve Emmy Ödüllerini silip süpürmüştür dizi. 1950' lerin sonu 60' ların başı olduğu için reklam sektörü yenidir, reklamla ilgili bulunan her fikir tazedir, orjinaldir, kadınlar çok şık, erkekler her daim takım elbiselidir. En çok dikkat çeken de sürekli, kapalı ortamda sigara içilmesidir. Don Draper' in elinde genelde sigara ve viski kadehi hiç düşmez zaten, ancak ultra maskülen tarzının yanında karizmasını da hiç bir kelime tarif edemez kanımca. Herkes havalı, herkes janti arzı endam eder dizide.

Çok yüksek ratingli bir dizi olmamakla beraber benim gibi vintage severler için, o büyülü atmosferi için bile izlenmelidir. Bayılırım böyle dönem dizilerine ve özel çalışmalara. Arka planda çok büyük bir emeğin olduğunu farketmemek imkansız. Ne o öyle şok edici gelişmeleri ne de sürprizli bölüm sonları yoktur. Birçoğuna göre sürükleyici değildir. Olaylardan çok kişilere, kişilerin yaptıklarından çok psikolojilerine odaklanan ağır drama. Dikkatli izlersek o yıllarla ilgili birçok detay öğrenebiliyoruz.


Ana karakterin sağlam duruşu, içinde yaşadığı fırtınalara rağmen zor durumlara getirdiği yaratıcı çözümler ana tema. Geçmişine perde çekmiş, yeni hayatını bir yalanlar zinciri üzerine kurmuş, bu yüzden sert ve taviz vermez görünümünün altında her zaman başa çıkamadığı bir hüzün barındıran kişilik. Belki de bu yüzdendir sık sık ofisindeki koltukta uyuması. Ayrıca ABD' nin fırsatlar ülkesi olma yolunda atılan temellerin bir bir gözler önüne serilmesi, genelde çok farkında olmasak da hayatımızın büyük bir alanını kaplayan 'satış - pazarlama - reklamcılık' gibi alanların nasıl ortaya çıktığına şahit olmak aslında bugüne kadar hiçbir dizinin yapamadığı birşeydir.


Diğer taraftan Don'un karısını oynayan güzeller güzeli Betty ise umutsuz ev kadını olmanın ne menem birşey olduğunu karakterin iç dünyasından kesitlerle çok çarpıcı biçimde önümüze koyar. Alt metinlerinde bile günümüze yönelik birçok mesaj barındıran, yıllar geçtikçe karakterlerin dünya görüşünde gerçekleşebilecek değişiklikleri de keyifle izleyeceğimiz, sayılabilecek birçok örnekten sadece biri olan Kennedy suikastinin Amerikan toplumunu nasıl sarstığına şahit olduğumuz benim mükemmel üstü dizim. Son video da dizinin muhteşem soundtrackı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder