14 Kasım 2015 Cumartesi

NÜKLEER - ÇERNOBİL - DRAMLAR


Epeydir bu konuyu paylaşmayı kafama koymuştum. Çıkış noktam son zamanlarda bizde nükleer santraller kurulması konusu ve kamuoyu tepkisi. Yazmazsam, hatırlatmazsam olmazdı. Yıllar geçti üstünden ancak hala hatırlayınca içimiz acıyor, hala çoğu yaralar kapanmadı. Olay şuydu ; 1986 yılında Ukrayna'nın Kiev'e bağlı Pripyat şehrindeki Çernobil Nükleer Santrali, 4. reaktörde rutin bir bakım esnasında önlenemeyen çekirdek tepkimeleri ve kat be kat yükselen enerji ve ısı yayılımı ile tüm santralin alevler içinde kalması. Sonuçları mı?

-Patlama sonucu Çernobil'in 10 km'lik tehlike çemberine giren 49.000 nüfuslu Pripyat boşaltıldı. Bilimsel tahminlere göre de bir 900 yıl daha burada kimsenin yaşayamayacak olduğudur.
-3 milyondan fazla kayıtlı insan Çernobil kurbanıdır.
-Tiroit kanserine yakalanma oranı kazadan sonra on kat artış göstermiştir.
-2,5 milyon hektar tarım toprağı şu anda kullanılamıyor.
-Sakat doğumlar % 200 artış göstermiştir.
-Radyoaktif bulutlar, ta İskandinavya' ya kadar ulaştı. Reaktör binası 410.000 m3 çimento, 7000 ton çelik kullanılarak kapatılabildi.
-7,1 milyon insanın ciddi sağlık sorunları yaşaması bekleniyor.
-Tüm radyoaktif etkilerin kaybolması için 48 bin yıldan bahsedilmekte.

Bölgede yangın söndürme ve temizlik faaliyetine katılan yüzlerce kişi radyasyon kurbanı oldu. Patlamayla o bölgeye yönlendirilen itfaiye ve ordu birliklerinin radyoaktif tehlike ile başlarına gelecekten haberleri yoktu. Mide bulantısı ve kusma ile çoğu hemen hayatını kaybetti. 3'er dakika çalışmaları belirtilmişti. O 3'er dakikada hayatları boyunca alabilecekleri radyasyonu almışlardı, kalan insanlığı kurtarabilmek için. Konuyu neresinden tutarsak tutamıyoruz aslında. Başka insanların acılarını hissetme yetisi insanı insan yapan değerlerden. Bu çaresizliğin katlanılmazlığı durumu benim içimi çok acıtmıştır hep. Ömrü sadece 40 ile 60 yıl arasında değişen nükleer santrallerin yanında rüzgar ve güneşte bu 15-20 yıl civarındadır. Kurulum maliyeti korkunç yüksek 15 milyar dolarlar civarında. Yani, bilmiyorum.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder