Film, sinema demişken birkaç cümleyle genel fikrimi söylemek isterim. Film endüstrisinde en büyük yapımcı firmalar Hollywood' da ve bir filmde en büyük finansal desteği görmekteler. Sadece arada dünya sinemasını da izleme taraftarıyım. Ana akım filmlerin dışında Robert Redford' un babası olan 'Bağımsız Sinema' nın takipçisi olmak gibi mesela. Bağımsız Sinema için 1981'den beri ABD' nin Utah eyaletinde 'Sundance Film Festivali' gerçekleştirilir. Amaç küçük bütçeli yapımlar çıkarmak, Hollywood film endüstrisine ve onun Oscar temelli üretim şemasına alternatif getirmek.
Asıl konumuza gelirsek 'AŞK ZAMANI' gelmiş geçmiş en iyi aşk filmleri sıralamasında tepelerde yer alan bir film. Yapım gelmiş geçmiş en şiirsel ve stilize aşk temsili diyebiliriz. 1962’de geçen eserin aynı binada yaşayan iki karakter odağında oluşan metinleri, estetik duygusu ve yalnızlığı anlatan kareleri kolay kolay akıllardan çıkmayacak gibi. 2000 yılı yapımı bu film, ortası olmayanlardan, ya çok beğenir, ya hiç beğenmezsiniz.
Hani sorsalar ki...En şiirsel, en sahici, en sarsıcı, en gizemli, en dokunaklı aşk filmi hangisidir? Kesinlikle 'Aşk Zamanı' derim..O nasıl bir müziktir, dağıtıyor insanı...En başta üç dakikalık videoda o meşhur soundtrackı paylaştım zaten. Klasik anlatımlı filmleri biliyoruz ve kanıksadık artık. Ben bu klişe mevzuya nasıl farklı bir yorum getirmişler ona bakarım. Anlatım çok naif, işte burda beni kazandı. Hong Kong'lu yönetmen Wong Kar Wai' nin edit, kurgu, ışık, renk ve ambiyans harikası filmini izlerken, diğer tarafta kare kare akıllarda kalan son derece hüzünlü, şiir gibi, sade ama majestik, acayip bir dünyada kayboluyorsunuz. Kadın oyuncunun çiçekli elbiseleri, merdivenleri çıkışı ve yürüyüşündeki zerafeti hiç unutmıycaz.
Aralarındaki tek temas birbirlerinin ellerine dokunmaları olduğu halde, kadın ve erkeğin birlikte oldukları sahnelerdeki o muhteşem elektrik ve tutku boğazınızın düğümlenmesine yol açıyor. Neden bu kadar çok etkilendiğimi düşünmüş olmama rağmen hala tamda çözebilmiş değilim konuyu. İşin sırrıda bu belki, "çözümleyememe" hali. İyi seyirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder