Başroldeki James Gandolfini' nin performansı kadar sempatikliğiylede dikkat çeken dizi, New Jersey' de yaşayan geleneklerine sıkı sıkıya bağlı İtalyan asıllı bir mafya topluluğu, çekirdek ailesi ve başroldeki oyuncu ile psikiyatristi ücgeni arasında geçen inanılmaz olayların yaşandığı, Amerika' nın 1990 lı yıllardaki halini çok iyi yansıttığı söylenen dizi, kendine özgü ve sıkı bir espri anlayışına dayanır. Küvette adamı doğrama sahnesi bile o kadar yumuşak ve esprili şekilde verilirki gülsek mi, hak mı versek duyguları arasında gidip geliriz. Silip süpürdügü sayısız ödüllerle, Emmy' leri dağıtmış, gelmiş geçmiş en başarılı dizi tahtına çoktan oturmuştur.
Yan karakterlerin yaşamlarının çok iyi anlatıldığı, mafya dünyasında, 'bir aile öldürmezse diğeri öldürür' felsefesine sahip, başroldeki Tony karakterinin psikiyatristi ile diyaloglarının bizleri koparması ve yaşadığı ruhsal değişim, hele dizide devamlı o gürültülü İtalyan İngilizcesi ile konuşulması bizleri en çok etkileyen detaylar.
Bu ve bunun gibi bir çok detayla sıradan bir suç organizasyonunun üyeleri ve çevrelerindeki her bir figürün kazandığı hayret verici derinlik ve inandırıcılık bizi etkisi altına almakta. Tüm bu alt metinleri ile The Sopranos dizisinin açıkça gösterdiği ise ölüm, kan, aşağılama, seks, küfür ve haliyle ahlaksızlıktı. Ancak eleştirmenlerin diziyi 'tüm zamanların en sıradışı, gerçekçi, popüler kültür çalışması / fenomeni' olarak tanımlamasının altında, sıradan insanların halet-i ruhiyeleri ile tüm bu 'anormallik' leri yapaylığa düşmeden anlatılabilir hale getirmek yatıyordu.
Ayakta alkışlanacak bir zekanın ürünü diziyi çok geç izleyenlerdenim bende. Derin senaryo işçiliğine hayran oldum ve üçer beşer bölümü bir anda arka arkaya izledim. Mizah insanın gözüne sokmadan nasıl olay örgüsüne yedirilir, bir senaryo nasıl boyutlandırılır, nasıl alt metin yazılır bu dizide öğrendim. Uzun sürede etkisinden kurtulamadım, dizi değil senaryo atölyesi sanki. Çok yeni yapım değil fakat yinede şiddetle tavsiye edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder