21 Ekim 2015 Çarşamba

ÇOCUKLUK KOKUM HANGİ AROMAYDI ?


Koku alma duyumuz 24 saat boyunca çalışan ve hiçbir zaman kapatılamayan tek duyguymuş. Hadi diyelim gözümüzü, kulağımızı kapattık, dokunmamayı tercih ettik, peki yaşamak için nefes alma zorunluluğumuz nedeniyle kokuları algılamaktan vazgeçebilir miyiz? Hayır. Her koku, özel bir kodlamayla 'koku belleğimize' arşivleniyor. Yani çok ama çok güçlü bir duygu. Benimde hafızamda o kodlardan üç beş tane vardır mesela. Çocukluk kokum, Şile yani memleket kokum, anne kokum..Duygu yüklü anılarımızı tetikleyen en önemli unsur. Çocukluk hafızamda tam hatırlayamadığım bir nedenden dolayı dereotu kokusunun bende ölümleri hatırlatması durumu vardır. Asla yiyemem, fena olurum. Hani bunu anlatmaya çalıştıklarımda hiç beni anlamamış, 'Allah Allah' deyip manâlı, manâlı bakmıştır. Bak bilimde ispat etti işte, ben haklıymışım. 2004 yılında koku duyusu üzerine yaptıkları araştırma ve keşifleri ile Nobel Ödülünü alan Linda B. Buck ve Richard Axel ekibi de, insan beyni ile koku duyusu arasında oldukça ilginç yeni ilişkiler ve kanıtlar sunarak, en temel duygumuzun koku olduğunu ispatladılar.

Bir koku, bir iki saniye içinde bizleri yıllar öncesine götürebilir, eski bir sevgiliyi hatırlatabilir, çok eskiden bulunduğunuz bir mekanı veya bir olayı tekrar yaşatabilir, karnımızı acıktırabilir. Hangimiz çocukluğumuzdaki efsane menümüz 'köfte-patates kızartması' kokusunu hatırlamayız?

Aromaların gücü :
Kavun: Bu koku evrensel olarak dostluk, gençlik ve mutluluk duygularını uyandırıyor.
Vanilya: Rahatlık ve sıcaklık duygusu veriyor.
Sandal ağacı: Odunumsu aromalar erotizmi en fazla çağrıştıran kokular arasında yer alıyor. Sandal ağacı ayrıca koyu mavi tonlarını ve deri hissini uyandırıyor.
Yasemin: Mistik duyguları harekete geçiriyor, duyuların artmasına ve kişilerin birbirlerini anlamasına yardımcı oluyor.
Gül: Aşk, muhabbet sevgi duygusunu yükseltiyor. Kişiler arasında duygusal çatışmaları ve çalkantıları dinginleştiriyor.
Yılang-yılang: Cinsel isteği yükseltiyor. Bununla birlikte kişinin duyuları keskinleştiriyor ve bu duyularının farkına varmasını sağlıyor.
Limon: Rahatlatıyor, sinirleri gevşetiyor, ferahlık veriyor.
Lavanta: Erkekler üzerinde cinsel gücü uyarıcı bir etki yaratıyor. Şifa verici ve temizleyici olarak da kullanılıyor.
Papatya: İnsanın içini hoş bir sevinçle dolduruyor. Saf duyguları harekete geçiriyor.
Turunçgiller: Enerji ve zindelik veriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder