18 Ekim 2015 Pazar

ŞEHRAZAT MÜZİKALİ



Nicolai Rimsky-Korsakof'un 1888' de, 1001 Gece Masalları için bestelediği tüm zamanların en iyi senfonik suit'lerinden birisi. Rimsky-Korsakof'un bir Rus genciyken aile geleneği olan denizciliğe başlaması ve bir Rus gemisiyle dünyayı gezerken, Ortadoğu tınılarından çok etkilenmesiyle ortaya çıkmış, müthiş beste. Rimsky-Korsakov bu yapıtından dolayı, doğu ezgilerini klasik müzikle birleştirmis, Ortadoğu tınılarını  batılılara tanıtmıştır. 

Suit 4 bölümden oluşur : 
1. Deniz ve Sinbad'in gemisi
2. Prens Kalender' in hikayesi
3. Genç prens ve genc prenses
4. Bağdat'ta festival, deniz, kayalıklara vuran gemi.   

Efsane Pers prensesi, 1001 gece masallarının anlatıcısı, aldatılma acısıyla zalimleşen Pers prensi Şehriyar' ı masallarıyla ehlileştiren uysallaştıran ve bu sayede prense mutluluğu, huzuru yeniden sağlayan zeki kadın. 

Yorgun bir günün sonunda eve gidip sakinlige ve huzura kendinizi balıklama atmak istediğiniz her zamanda dinlendiriciliği ve huzuruyla bünyeyi sakinleştiren eser. Yaylıların ve üflemeli çalgıların temposu, arada içimizi acıtan keman solosu, flüt uyarlamaları, bizi masal diyarının içine salıveriyor. Masalın müziğe dökülmüş en güzel hali midir, müzik mi masal anlatır, yoksa masal mı müzik oluverir anlayamadan, kapayın gözleri ve dinleyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder