25 Ekim 2015 Pazar

SİZ NEREYE GÜNEŞ KORUYUCUNUZ ORAYA !


Bir fikrim var bir gün gelecek bu cilt kanseri yüzünden hiçbirimiz şemsiye, eldiven, güneş gözlüğü ve şapkalar kullanmadan kapı önüne çıkamayacağız. Çinli, Japon kadınlar bunu yüzyıllardır uygulamış. Bir uygulayan görsem sokakta hemen takipçisi olacağım, o kesin. Yüz, omuz, ense, boyun ve eller güneşe en çok maruz kalınan yerler.

SPF, İngilizce'deki Sun Protection Factor yani Güneş Koruma Faktörü’nün baş harflerini temsil ediyor. SPF, güneş kreminin cildi ne kadar uzun süre korumaya devam edeceğini gösteriyor. Şimdi dikkat : Faktör kelimesi burada 1 faktör 4 dakika koruyacağı anlamında. Diyelimki 15 koruma faktörlü krem aldınız bu sizi 15 × 4 = 60 dakika koruyacak demektir. Yani bir saat sonra kremimizi tekrar sürmeliyiz. 30 koruma faktörlüde 30 × 4 = 120 dakika yani iki saat gibi koruyacaktır. Genelde başında süreriz sonrası Allah kerim misali, tekrarını getirmeyiz. Ancak mevzunun püf noktasıda buradadır. Kesinlikle sadece yazın değil her zaman kullanılmalıdır. Herşeyimi unutabilirim, koruma faktörlü kremimi asla.

Güneşin kısa vadede ve uzun vadede gözlemlenen zararları vardır. Ciltte erken yaşlanma, kırışma, lekelenme, yoğun çil ve yıpranmaya sebep güneş ışınları; aynı zamanda pigment lekeleri, damar genişlemesi, damarların deri altından gözükmesi, deri altı çatlaklarının da sorumlusudur. Eskiden, yeryüzüne sadece A ve B ultraviyole radyasyonu ulaşırken artık C ultraviyole radyasyonu da ulaşmaya başladı. A ultraviyole radyasyonu cildin erken yaşlanması ve kırışmasına neden olurken, B ve C ultraviyole radyasyonları ise deri kanserleri riskini artırıyor. Tabiatı tahrip etmeye devam edelim. Daha nelerle karşılacağız bakalım. Marka konusunda ise eczanelerde satılanları tercih etmek daha doğru bir seçim olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder