27 Ekim 2015 Salı

HOMELAND DİZİSİ


Damian Lewis ve Claire Danes' in başrolde olduğu Homeland dizisi, politik dram gerilim türünün en iyi örneklerinden. Görünürde hem CIA ile El - Kaide arasında bir savaş hikayesi, hemde derinde iki insan arasındaki 'manik depresif' bir aşk konusu. Politik film ve dizileri hiç sevmediğim halde bu diziye bayıldığımı söyleyebilirim. Psikolojiden politikaya geniş yelpazeli.

Claire Danes'in canlandırdığı Carrie karakterinin manik depresif yönü onun sezgi, çıkarım ve çözümleme yetisiylede at başıdır. Duygusal bozuklukla zihinsel yetkinlik arasındaki iki zıt durum sözkonusudur.

Damian Lewis'in oynadığı Nicholas Brody karakteri ise kahraman olmakla terörist olmak arasındaki iki uç arasında. Evinin garajında namaz kılma ve ellerini açıp dua etme, tesbih sahnelerini hiç unutamayız.

Dizi 'küresel düzen' ile 'küresel düzen karşıtlığı' arasındaki mücadeleye Amerika penceresinden ancak Amerika yanlısı olmadan bakma gayretinde bir dizi. Bu detay bence çok önemli ve bu detayı anlama gayreti içine girerken dizi anlamadan nehir gibi akıp geçiyor. Heyecanla bekledim ve nihayet 5. sezonu başladı. Lütfen hiç bitmesin. Çok yavaş seyrediyorum, arada başa alıyorum. 4. Sezonda Taliban Lideri'ni fotoğrafdaki Türk oyuncu Numan Acar oynuyor.


Dizi devamlı, şüphe ve gerilim arasında gidip gelirken kadın başrol oyuncusu Carrie' nin başlarda bana itici, sinir bozucu gelen halleri, konu ilerledikçe işine tutkuyla bağlı, çalışkan ve cesur kadın karakterine dönüşmesi, örnek alınası. Alışılagelen güzel ve alımlı başrol kadın oyuncu tiplemesinin çok dışında, ancak öyle bir kompozisyon çiziyor ki meşhur tabirle 'hastasıyız'.

Carrie & Brody arasında yaşanan aşkın kimyasında birbirlerinin boşluklarını dolduran, eksikliklerini tamamlayan, karşıtlıklarını birleştiren tutku dizinin asli mayasıydı ve bir süre etkisinden çıkamadığımı itiraf etmeliyim. Yan karakterler Saul Berenson ve Peter Quinn ise kendi içinde ayrı bir dünya.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder