2 Ekim 2015 Cuma

CİLT YAŞLANMASINI AZALTAN VİTAMİNLER

                   
   
                                                   
Yüzümüze istediğimiz kadar dışardan falanca krem, yok şu marka tonik sürsekde asıl ihtiyacımız olan faktör, cildi içerden beslemek yani herşeyin başı doğru beslenmeden geçiyor. Bu yazıda cildi daha geç yaşlandıran ve kırışıklık oluşumunu yavaşlatan, vitaminlerden bahsetmek istedim. Bu etkiler zaten bilimsel olarak kanıtlanmış, yıllardır bilinen gerçekler. Nacizane sadece biraz daha farkındalık oluşturabilirsek ne mutlu bize.

C VİTAMİNİ : Serbest radikallerle savaşıp, cilde nem verir. Kırışıklık, sarkma gibi yaşlanma belirtilerini azaltır, cilde pürüzsüz ve sıkı görünüm veren mükemmel bir anti - aging klasiğidir. Kolajen üretimini harekete geçirdiğinden yara tedavisinde önemli rolü vardır. Cildi gergin ve dolgun gösterir.
Kuşburnu, biber, kara lahana, domates, brokoli, maydanoz, greyfurt, kivi, limon, çilek, portakal, mandalinada bulunur. Doktorunuza danışarak vitamin tabletide kullanabilirsiniz, ben kullanıyorum.

E VİTAMİNİ :  Yaşlanmayı artıran faktörler sigara ve alkol tüketimi, eksik beslenme, güneş ışınları, kirli hava ve stres. E vitamini, antioksidan olduğu için foto - yaşlanma ve UV sonrası ciltteki hasarı önlüyor. Dış etkilere karşı koruyucu bariyer oluşturarak cilt tabakasını kuvvetlendiriyor. Cilt için çok iyi bir nemlendirici özelliği olduğu için nem tutma kabiliyetini artırıp yumuşaklığı sağlıyor, yüzdeki ince çizgileri azaltıyor. Ayda bir veya iki defa eczaneden alacağımız 'Evicap' ampulu (fiyatı çok düşük) kırarak içindeki saf E vitamini sıvısını, yüze ve boynumuza hafif masaj hareketleri ile yedirebiliriz. Kuruluk yoğunsa cildimiz sıvıyı anında çekecektir.
Buğday tohumu yağı başta olmak üzere, zeytinyağı, ayçiçek yağı, balık yağı, fındık, ceviz, badem, tahıllar, kabak, lahana, marul, ıspanak, ton balığı, sardalya, yumurta sarısında bulunur.

A VİTAMİNİ : Besin olarak alınan hali olan 'retinol', hem akneye hem yaşlanmaya karşı etkili bir maddedir. Olgun ciltlerdeki sertleşmeyi yumuşatıp elastikiyetini kaybetmiş cilt dokusunu kuvvetlendirir. Başta bağışıklık sistemimizi güçlendirerek cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır. Doğal kolajen üretimini destekleyerek cildi gençleştirici, kırışıklık ve lekeleri yok edici özelliğe sahiptir. Ciltte mucizeler yaratır ve hücreleri yeniler. Betakaroten A vitamininin değişik bir formudur ve en az A vitamini kadar etkilidir.
Hayvansal besinlerden balıkyağı, yumurta, süt, tereyağı, peynir, karaciğerde
Bitkisel besinlerden başta koyu yeşil sebzeler, havuç, ıspanak, lahana, brokoli, biber, balkabağı, portakal, kayısı, şeftalide bulunur.

B3 ve B9 VİTAMİNİ : B3 cildin nem tutma kabiliyetini korur ve tekrar yağ tabakası oluşturarak kırışıklık oluşumunu önler. B9 hücre yenilenme özelliğini harekete geçirir, hücre bölünmesini koruyucu özelliğini taşır. 
B3 yoğun olarak kırmızı et ve balıkda
B9 yeşil yapraklı sebzelerde, kuru yemiş, fıstık, badem, fındık ve narenciyelede bulunur.
               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder